Lumina Spark, een ijzersterk instrument voor persoonlijke ontwikkeling

De Lumina Spark mat waar je verschillende mensen ziet opstaan

In heel wat van mijn trajecten ga ik aan de slag met Lumina Spark, een instrument voor persoonlijke ontwikkeling dat meer inzicht geeft in jezelf én hoe je beter afstemt met anderen. Wanneer iemand me vroeger iets vertelde over een persoonlijkheidstool, was ik eerder terughoudend. Een vragenlijst invullen om te horen te krijgen hoe je in elkaar zit? Hmmm… daar stond ik toch sceptisch tegenover.

Waarom ik toch voor Lumina Spark koos

Wat me overtuigde om toch de sprong te wagen was dat Lumina niet alleen vier kleuren toont, maar ook acht aspecten en 24 eigenschappen in je persoonlijkheid. Door deze toevoeging krijgen de vier kleuren meer waarde en diepgang. Toen ik mijn eigen uitgebreide profiel ontving, was ik onder de indruk. De tool schetst een breed en genuanceerd beeld van mijn volledige persoonlijkheid. Ik werd niet in een hokje gestoken en daarom hou ik er zo van. Mensen reageren immers afhankelijk van de omstandigheden waar ze zich in bevinden en dat toont zich in je persoonlijk profiel. Ik herkende mezelf helemaal. Lumina Spark reikt handvaten aan om je communicatie te verbeteren. Nog een pluspunt: de tool helpt niet enkel jezelf en bestaande teams, maar ook bij nieuwe aanwervingen en het vormen van teams biedt het een meerwaarde. 

Hoe deze methode voor betere teams zorgt

Lumina is niet alleen een ijzersterk instrument voor persoonlijke ontwikkeling, maar geeft heel wat inzichten in teamontwikkeling. Het laat zien welke aspecten in een team aanwezig zijn en wat er misschien nog mist. Zijn teamleden vooral mensgericht, resultaatgericht, zijn ze discipline gedreven of laten ze zich eerder drijven op hun inspiratie? En wat betekent dit voor het geheel van het team wanneer het team stress of druk ervaart? Je krijgt er allemaal een zicht op. 

Lumina omarmt het belang van de aanwezigheid van ieder aspect voor het team. Mensen zijn oprecht nieuwsgierig naar elkaars aspecten en eigenschappen, waardoor er begrip en respect ontstaat. Het draagt bij aan het verhogen van vertrouwen in teams en organisaties. Vertrouwen dat nodig is voor een krachtige samenwerking en de effectiviteit doet toenemen. De mooiste gesprekken zie ik ontstaan wanneer mensen elkaar ontmoeten in hun diversiteit!

Liesbeth Lambrecht van Impact Organisatiecoach die met andere deelnemers rond de Lumina Spark mat staat

Hoe gaat dit in zijn werk?

Wanneer ik start met een individuele coaching, teamtraject of leiderschapstraject vul je een uitgebreide online vragenlijst in.

  • Je geeft antwoord op 144 vragen, die je persoonlijkheid meten op 24 eigenschappen (en hun valkuilen), acht aspecten en vier kleuren. 

  • De vragen zijn gericht op drie soorten gedrag: instinctief, dagelijks en overbelast. Je krijgt dus niet alleen zicht op het gedrag dat je laat zien in je dagelijkse leven, maar ook op wat van nature in je aanwezig is en welk gedrag je toont wanneer je onder druk staat. Dit maakt het een leerinstrument met heel wat diepgang. 

  • Je persoonlijk profiel laat niet alleen zien over welke kleurenenergie jij het meest beschikt binnen de drie soorten gedrag, maar toont ook je paradoxen. Een paradox geeft je op het eerste zicht tegenstrijdige persoonlijkheidseigenschappen weer. Zo kan je volgens deze methode aan beide kanten van de as hoog scoren op bijvoorbeeld mensgericht en resultaatgericht. Heerlijk om te ontdekken hoe je afhankelijk van de context en situatie effectief gedrag kan inzetten. Lumina geeft inzicht in je kernkwaliteiten, je aangeleerd gedrag en de verborgen schatten die je verder kan ontwikkelen. 

  • Als de vragenlijst ingevuld is, krijg je een uitgebreid persoonlijk profiel. We plannen een gesprek waarin ik toelichting geef over je profiel. Nadien plannen we verdere coachingsgesprekken of teamdagen. Tussendoor kan je aan de slag met Spark Coach, een online coachingsplatform met oefeningen en handvaten op weg naar meer zelfinzicht.

Nieuwsgierig naar jouw kleurenmix? 

Wil jij je zelfbewustzijn verhogen, je eigen handleiding ontdekken en beter samenwerken in jouw team? Laten we samen jouw innerlijke spark ontdekken! 

 

Boek een gratis oriëntatiegesprek.

Volgende
Volgende

Draagvlak voor transitie ontstaat via cocreatie